Kasteel Ieperman

Over kasteel Ieperman

Ieperman is de naam van het kasteeltje, oftewel vroegere Hof van Plaisantie, dat gelegen is in het centrum van Wilrijk aan de Bist en de Sint-Bavostraat. Kasteel Ieperman is het oudste gebouw van Wilrijk. Naast het gebouw bevindt zich eveneens een natuurdomein met een grote vijver, waar eveneens Parkschool Ieperman en het Zwembad Ieperman gesitueerd zijn.

Oorsprong

De naam "Ieperman" vindt haar oorsprong wellicht bij Peter Van Ypre, die in 1397 eigenaar was van een hoeve op dit domein. In 1511 werd het beschreven als een "neerhoeve bij een stenen huis", en in 1623 als een "speelhuis". In 1717 was deze eigendom in het bezit van P.J. Van der Kaey, die het gebouw omvormde tot één van de mooiste landhuizen van de omtrek, vooral omwille van de weelderige binnenhuisarchitectuur. Hierdoor werd Ieperman één van de Hoven van Plaisantie (of "lusthoven") die tot op heden nog steeds bestaan als historisch gebouw.

De laatste privé-eigenaar van het kasteel was Maurice Beeckmans, van de adellijke familie Beeckmans-de Westmeerbeek. Hij was eigenaar van Ieperman van 1920 tot zijn dood in 1952. Vervolgens kocht de Belgische Staat het kasteel, inclusief omliggend domein van 9 ha., om er een rijksschool op te richten. De opening van de Wilrijkse rijksschool, verspreid over Ieperman en de voormalige gemeenteschool in de Heistraat, vond plaats op 1 september 1955. Het toenemend aantal studenten maakte wel uitbreidingen noodzakelijk, zoals mobiele klassen en een kleuterafdeling in de Doornstraat.

In de jaren '60 wou het rijksonderwijs het kasteelgebouw afbreken om plaats te maken voor een nieuwbouw, maar dit werd tegengehouden door de gemeente Wilrijk. Vervolgens werd het kasteel gerenoveerd, maar de orangerie werd wel afgebroken om plaats te maken voor de nieuwbouw voor de technische afdeling. Nadat alle klassen verhuisden naar de nieuwe gebouwen van de school, die sinds de jaren '80 allemaal waren gecentraliseerd op het domein van Parkschool Ieperman, werd het gebouw door het Gemeenschapsonderwijs tot op heden verhuurd aan de Faculteit voor Vergelijkende Godsdienstwetenschappen.

Bronnen:

Kasteel Ieperman in omstreeks 1840, volgens een tekening van Van den Eynden, met daartegenover de toenmalige Brouwerij Leeuwenberg.

Ieperman nu

Kasteel Ieperman is een L-vormig gebouw, met de ingang niet aan de straatkant maar wel aan de achterkant met zicht op de vijver. Het kasteel biedt momenteel permanent onderdak aan de Faculteit voor Vergelijkende Godsdienstwetenschappen (FVG Antwerp), die hier haar bibliotheek, cursussen en andere activiteiten onderbrengt. Tevens houden ook andere organisaties i.s.m. de FVG hier tal van bijeenkomsten en activiteiten.


Cafetaria

In het gebouw is een cafetaria aanwezig op de eerste verdieping, die beschikbaar is tijdens een aantal activiteiten en evenementen. Tijdens de openlucht rommelmarkten is er (bij goed weer) een buitencafetaria met terras beschikbaar naast de ingang. Dranken en kleine snacks zijn dan beschikbaar aan democratische prijzen.

Meer weten over Wilrijk?

Interesse om meer te weten te komen over Wilrijk en haar rijk historisch, legendarisch en levensbeschouwelijk verleden? Dan is het boek "Het Keltische Geitendorp" misschien wel iets voor jou! Dit boek bevat informatie over de Keltische en middeleeuwse geschiedenis, verhalen over de Lange Wapper, de Geitenkoppen en over Sint-Bavo, en werd in 2015 gepubliceerd ter ere van 1250 jaar Wilrijk.

Het boek "Het Keltische Geitendorp" is beschikbaar aan slechts 5 € in kasteel Ieperman (tijdens openingsuren) of online via Lulu.com.