Over Kasteel Ieperman

Ieperman is de naam van het kasteeltje, oftewel vroegere Hof van Plaisantie, dat gelegen is in het centrum van Wilrijk aan de Bist en de Sint-Bavostraat. Kasteel Ieperman is het oudste gebouw van Wilrijk. Naast het gebouw bevindt zich eveneens een natuurdomein met een grote vijver, waar eveneens Parkschool Ieperman en het Zwembad Ieperman gesitueerd zijn.


Oorsprong

De naam "Ieperman" vindt haar oorsprong wellicht bij Peter Van Ypre, die in 1397 eigenaar was van een hoeve op dit domein. In 1511 werd het beschreven als een "neerhoeve bij een stenen huis", en in 1623 als een "speelhuis". In 1717 was deze eigendom in het bezit van P.J. Van der Kaey, die het gebouw omvormde tot één van de mooiste landhuizen van de omtrek, vooral omwille van de weelderige binnenhuisarchitectuur. Hierdoor werd Ieperman één van de Hoven van Plaisantie (of "lusthoven") die tot op heden nog steeds bestaan als historisch gebouw. Gedurende enige tijd werd het kasteel gebruikt als rijksmiddenschool, en nadien tot op heden door de Faculteit voor Vergelijkende Godsdienstwetenschappen.Ieperman nu

Kasteel Ieperman is een L-vormig gebouw, met de ingang niet aan de straatkant maar wel aan de achterkant met zicht op de vijver. Het kasteel biedt momenteel permanent onderdak aan de Faculteit voor Vergelijkende Godsdienstwetenschappen (FVG Antwerp), die hier haar bibliotheek, cursussen en andere activiteiten onderbrengt. Tevens houden ook andere organisaties i.s.m. de FVG hier tal van bijeenkomsten en activiteiten. De FVG is bereikbaar als volgt:

FVG Antwerp
Bist 164 – B-2610 Wilrijk-Antwerpen
Rectoraat
tel. +32 3 830 51 58
fax. +32 3 825 26 73

Secretariaat:

GPS coördinaten:  51º 10' 11" (N.)   4º 23' 43" (O.)  (of 51.169722 , 4.395278)


Hieronder vind je een overzicht van activiteiten en evenementen die in of rond kasteel Ieperman worden georganiseerd:


Cafetaria

In het gebouw is een cafetaria aanwezig op de eerste verdieping, die beschikbaar is tijdens een aantal activiteiten en evenementen. Tijdens de openlucht rommelmarkten is er (bij goed weer) een buitencafetaria met terras beschikbaar naast de ingang. Dranken en kleine snacks zijn dan beschikbaar aan democratische prijzen. 


Meer weten over Wilrijk?

Interesse om meer te weten te komen over Wilrijk en haar rijk historisch, legendarisch en levensbeschouwelijk verleden? Dan is het boek "Het Keltische Geitendorp" misschien wel iets voor jou! Dit boek bevat informatie over de Keltische en middeleeuwse geschiedenis, verhalen over de Lange Wapper, de Geitenkoppen en over Sint-Bavo, en werd in 2015 gepubliceerd ter ere van 1250 jaar Wilrijk. 

Het boek "Het Keltische Geitendorp" is beschikbaar aan slechts 10 € in kasteel Ieperman (tijdens openingsuren) of online via Lulu.com.